POLare på HIS

Betraktelser från studerandet på Högskolan i Skövde (och allt annat som konstant snurrar i mitt huvud).

En icke-produktiv dag.

Kategori: Allmänt

Man kan säga att idag har vi haft en lugn dag. Vi startade med en utflykt i trakta för att jag ska lära mig hitta till alla hålor. Jag ska ju tydligen bo här för resten av livet enligt Edith och jag säger inte emot.

Vi tog således familjen Horraces Volvo och stuvade in både hund, barn, Edith, oss själva samt Cissilaya för en road trip runt på schlätta.

Vi startade med Lerdala och Timmersdala och åkte sedan en sväng till Horsås. Vi har även tagit beslut om att vi ska upp och vandra på vandringslederna när vi närmar oss sommaren och eventuellt lite i höst också. Edith har även storslagna planer på att vi ska vandra vid Hornborgarsjön och titta på fåglar. Jag får väl se det som KBT i så fall.

Efter bilturen knarkade jag ipren och panodil för att så gott det gick undivka en ny bebådelse. Jag lyckades faktiskt ganska bra. Jag och Edith fortsatte på vårt Disneytema och såg på Aladdin. Vi sjöng även väldigt vackert.



Därefter gjorde Lisa oss sällskap och vi tittade på Skönheten och Odjuret och vi har dessutom hunnit med att äta mat samt se både Let's Dance och Lejonkungen.



Vi har verkligen agerat som degklumpar idag, men vi har kommit fram till att det är okej.

Nu tänker jag ta mig lite välbehövlig sömn så jag orkar tvätta imorgon.

Och imorgon ska jag försöka knåpa ihop något om förra helgens teater- och Stockholmsbeök.


LOVE / H

Den lilla slynan.

Kategori: Allmänt

Idag har vi haft något utav ett vattentema i vår studiegrupp. Jag och Edith startade nämligen dagen med motionssim. Eftersom jag fortfarande dras med vissa åkommor sedan Vasaloppet så tänkte jag att simning är en skonsam träningsform. Först simmade vi lite lugnt bara. Sedan crawlade vi, men inte så mycket i taget. Sedan simmade vi under vatten, vi simmade ryggsim och jag testade såklart på lite fjärilssim också. Man kan säga att vi intervalltränade våra bleka och mjuka kroppar.

Därefter åt vi brunch, åkte till Beijer Byggmaterial och gick sedan hem till Horrace vars barn var på ett strålande humör. Vi tittade på 'Den Lilla Sjöjungfrun'. Det roligaste med hela filmen är Sissel Kyrkjebø som gör Ariels röst. Hennes svenska är stundtals väldigt lik drottning Silvias och når sin kulmen i låten 'Hela Min Värld'.



Det mest otippade i hela filmen var när Ursula kallade Ariel för "den lilla slynan". Man kan säga att både jag, Edith och Horrace gapade av förvåning. Inte helt lämpligt tyckte vi att det var kan man säga. 

På fredag är det förmodligen dags för Aladdin eller någon annan härlig Disneyfilm. Ibland är studentlivet verkligen bra.


LOVE / H


P.S. Jag ska berätta om Stockholmshelgen så fort jag funderat ut vad jag ska lyckas skriva om teaterföreställningen vi såg.

Never ending story.

Kategori: Allmänt

Jag syftar naturligtvis på Vasaloppet, vad annars.

I torsdags fick jag ett tjockt brunt kuvert med Posten, det var handskrivet och jag började genast fundera på vad det innehöll. Mig veterligen väntade jag inga viktiga brev.

Det var den supersnälla Sabina i Orsa som skickat mig Mora Tidning från den femte mars med en uppsjö av artiklar, bilder samt alla deltagares resultat.



Sabina var för övrigt min allra första brevvän. Vi skickade brev under en herrans massa år så det var verkligen nostalgi i och med torsdagens leverans. Alla gamla brev finns för övrigt någonstans på vinden i Enköping. De ska jag lsäa i framtiden.



Och äntligen fick jag se mitt resultat i svart på vitt i en tidning eftersom inget dagblad i Enköpingstrakten verkar vilja uppmärksamma min fantastiska bragd.

Tacka vet jag Mora Tidning och underbara Sabina!


LOVE / H




Öppet brev till Black Army.

Kategori: Allmänt

Hej Black Army.

Jag har förstått att ni har det lite jobbigt just nu, jag läste nämligen att Swedbank vill skänka bort namnrättigheterna på nya nationalarenan i Solna till Friends. Och det är ju fullt förståeligt att ni är arga och upprörda över det här.





Eller för att citera er ordförande Daniel Wilhelmsson:
– Det passar inte vår image, även om vi har en AIK-stil. Nej, fan, det är fruktansvärt. Jag skulle kunna säga vilka okvädingsord som helst om det.

Nej det är ju klart att ett namn som Friends inte passar er, ni vill ju naturligtvis utropa diverse glåpord riktade mot domaren, motståndarlaget och motståndarklacken direkt från bästa ståplats. Jag förstår ju givetvis att Friends då klingar illa.

Friends går ju emot allt ni står för, till exempel att stoppa mobbning och att man ska vara snälla mot varandra. Det är ju inte saker man tänker på när man tänker på Black Army. Så det är ju väldigt trist för er, det här, med det eventuella namnbytet. Det är ju även trist att allmänhetens bild av er inte kommer att förändras till det bättre. Men ni kanske å andra sidan trivs med att betraktas som ett gäng testosteronstinna ligister som blir fulla på öl, tänder bengaliska eldar på läktaren och föraktar domaren som gör sitt jobb.


Ödmjukt.


Men nu är ju inte den nya arenan bara er, det är ju även en nationalarena där landskamper ska spelas. Det är väl fint att de får spela vänskapliga matcher på en vänskaplig arena?

Om ni nu ogillar Friends så mycket så kan ni kanske låtsas att den nya nationalarenans namn kommer från det gamla dansbandet Friends istället. 




Känns det bättre då?


LOVE / H

Fridag ett.

Kategori: Allmänt

Den första fridagen till ära har jag passat på att tvätta. Jag har även suttit i solen i en timme i Boulognerskogen med Cissilaya och hunden Bodil. Bodil rörde mig inte, vilket alltså är en hund helt i min smak.

Snart ska jag bege mig till det Gargårdska residentet för att sedan lifta till Enköping eftersom det nämnda herrskapet skall åka till Stockholm över helgen.

Det ska visserligen jag också, men jag sover i Enköping.

På Harrys igår gick frågesporten sådär kan man säga. Vi skyller på frågorna och inte på vår okunskap, okej? Vi hade i alla fall roligt.

Ja, men solen skiner och livet känns plötsligt inte lika ångestfyllt som det gjort den senaste veckan. Jag har inte ens ett sockersug just nu. Bara det är ju i sig fantastiskt. Vi ska kicka sockrets ass!

Igår bokade jag och Hanna dessutom boende inför vår Barcelonavisit. Nu är det bara tre veckor kvar, sedan strosar vi Ramblan ner mot havet och insuper atmosfären samt förundras över de mänskliga statyerna, som jag förväntar mig är desamma som för fem år sedan.

Livet känns bra.


LOVE / H




Frihet.

Kategori: Allmänt

Två tentor senare är vi äntligen fria. Tentorna lär komma tillbaka med blandat resultat, båda känns väldigt oklara. Det kan gå vägen, men det kan också gå jättefel. Det får tiden utvisa.

Nu har jag sanerat min lägenhet eftersom ett par klasskompisar kommer hit på tentabubbel ikväll innan vi ska till Harrys för middag och quiz. De människor som påstår att deras hem aldrig är så rent som i tentaperiod skulle jag vilka träffa. Personligen går jag helt åt andra hållet, om jag råkar lägga något på golvet så får det helt sonika ligga kvar där tills tentaperioden är över.

Nu är det dock både undanplockat och dammsuget här på Kurorten och jag ska cykla till Posten för att "visa upp mig" så att jag kan börja jobba lite extra. Efter dagens tenta, som för övrigt tog en timme att skriva, tog vi en fika på förr, läste en artikel som konstaterade att vi är sockerpundare vilket slutar NU, vi var på loppis och strosade lite allmänt i solen. 

Ja, precis som efter förra tentaperioden i Januari är det nu dax för sockerdetox. Den här gången gör vi det i grupp, som vore vi missbrukare av högsta rang. Vilket vi också är om man ser till den skrämmande information som framkom i en artikel i 'Vasalöparen'.



Uppdateringar lär följa angående vårt beroende.

Imorgon kväll bär det av till Enköping en snabbis för att spendera hela lördagen i Stockholm. Vi är ju lediga i tre och en halv dag. Bättre än så kan det knappast bli!


LOVE / H

Två veckor senare.

Kategori: Allmänt

Jag undrar när jag ska sluta skriva om Vasaloppet. Det kanske ter sig lite tjatigt från min sida att det aldrig tar slut, men det verkar som om det fortfarande hänger med mig.

Ljumsken gör fortfarande ont, ledbandet i tummen likaså och jag börjar ana att jag eventuellt har en stressfraktur i ena foten. Den diagnosen grundar jag enbart på känslan i foten, det faktum att symptomen kommit smygande, mammas kunskap inom medicin samt internet. Internet framför allt har hjälpt mig att sätta en diagnos. Jag får väl se om det blir värre den kommande veckan och i så fall uppsöka en riktig läkare.

För övrigt tittade jag på Vinterstudion idag, de visade de bästa klippen från säsongen och visade en snutt från Vasaloppet med tillhörande musik. Jag började gråta. Inte en liten tår som trillade utan jag började verkligen gråta.

Det här med känslor och associationer är verkligen märkligt.

Imorgon är det dags för veckans första tenta, det känns sådär. Jag är dock glad att det gäller juridik så man får ha med sig lagar och böcker. Men det känns osäkert ändå...

Just ja, en sak till angående Vasaloppet.

Jag gjorde en deal med mig själv veckan innan loppet att om jag gick i mål så skulle jag få köpa NE på bokrean på Maxi. 



De pryder nu toppan av min bokhylla. Tänk all kunskap som finns i de här böckerna. 

Jag måste eventuellt genast begrava mig i dem.

Eller tentaplugga.


LOVE / H

Tentabubblan.

Kategori: Allmänt

Är inne i någon slags tentabubbla. Tenta måndag och torsdag vilket känns som om det är alldeles för snart samtidigt som det känns skönt att det snart är över. Paradoxalt, jag vet.

Igår var jag på Sommarland på intervju inför sommaren, vi får väl se hur det går. Sedan hem till Fru Horrace för lite plugg innan vi plus Edith gick för att äta middag på Donken och sedan gick hem till Edith där Lisa mötte upp och vi pluggade lite till. Sedan tittade vi på Drömkåken och åt Kesella med bär till.

Imorse var vi i skolan klockan åtta och pluggade fram till lunch, nu har jag ätit och sovit middag och ska ta tag i plugget igen.

Livet just nu är verkligen innehållsrikt och roligt.


LOVE / H

Blogg- och pluggtorka. Typ.

Kategori: Allmänt

Jag har en känsla av att fenomenet bloggtorka spridit sig till mina fingrar. Jag vet inte vad jag vill säga med det, men det kan ha något att göra med att vi har två tentor nästa vecka och borde befinna oss i tentabubblan. Men på något sätt så har en lugn infunnit sig, det beror inte på att vi kan allt utan att vi känner oss likgiltiga.

Jag har hamnat i stadiet: "Jaha-men-då-gör-jag-väl-en-omtenta-i-så-fall"

Ett intressant stadie måste jag säga, icke önskvärt desto mindre, men gruppsykologin är så flummig att vi inte vet i vilken ände vi ska börja. 

Men idag fick vi nästan en aha-upplevelse så snart kanske vi är något på spåren. 

Förvaltningsrätten känns lugnare, men där skulle det kunna bli underkänt likväl som väl godkänt. 

Ni förstår att vi just nu håller oss på en hög studienivå, det är nästintill pinsamt, men vi försöker i alla fall.

Jag såg häromdagen att jag har en helt oöppnad burk spiskummin i min kryddhylla. Jag kan liksom inte erinra mig varför jag har köpt den, jag undrar vad jag skulle laga. Om någon vet, så hojta till! Det kändes ju för övrigt relevant på alla sätt och vis att berätta om min spiskummin.


LOVE / H

Helgen.

Kategori: Allmänt

I lördags var jag och Sara på BEST awards, en härlig tillställning på Peach Pit. Jag var högst osugen på sittning, men vi piffade till oss, köpte lite Loka och rörde oss mot Trängen. Jag drack en välkomstdrink och kände att huvudet började snurra lite så jag avbröt min alkoholkonsumtion där och då. Det blev tack och lov en rolig kväll med många skratt, men kvart över elva tackade vi för oss och knallade hemåt. Vid det laget hade jag så ont i min ljumske/höftböjare att tempot var långsammare än långsammast och jag fick stödja mig på Sara hela vägen hem.

Väl hemma så hamnade vi av okänd anledning på Youtube och Hemnet. Fråga mig inte hur det gick till, men plötsligt hade vi stora planer på att köpa oss tomter i Dalarna samt köpa ett billiga hus från glesbygden någonstans och frakta dit. Vi kom även fram till att vi skulle kunna betala kontant för en lägenhet i centrala Avesta. 

Vi har nu stora planer på att flytta till glesbygden och skapa en massa jobb (ännu oklart hur) och vi hittade ett fantastiskt fint fritidshus i Dalarna som vi förmodligen får slåss om.

Igår fick jag ingenting gjort alls, jag tittade på Vinterstudion mest hela dagen. 

Idag har vi suttit i biblan i skolan hela dagen och jag har varit till kiropraktorn som har mördbultat mig. Jag har ont lite här och där nu, men har ändå planer på att försöka plugga lite ikväll. Vi får väl se hur det artar sig. En vecka till första tentan, känns inte helt och hållet bra.


LOVE / H

Dagarna efter.

Kategori: Allmänt

Jag börjar så smått att känna mig som en människa igen. I tisdags tog det mig en kvart att gå de 400 meterna till skolan. Igår tog det 10 minuter och idag gick det möjligtvis något fortare. Min högerljumske gör fortfarande ont, ledbandet i högertummen likaså. I övrigt är kroppen bara lite öm här och där. Mina bortdomnade tår och min avdomnade tumme börjar även de komma tillbaka till livet och känseln är nog snart tillbaka helt och hållet.

Däremot är jag konstant trött och hungrig. Jag äter frukost, lunch, kvällsmat och där emellan mellanmål tre gånger. Jag har somnat vid klockan nio på kvällen hela veckan och fått minst 10 timmars sömn varje natt men är ändå utmattad. Det här med tentaplugg känns väldigt jobbigt, men vad har jag egentligen för val? Om 11 och 14 dagar har jag tentor. Med tanke på hur lite vi pluggat den här perioden så behöver vi verkligen borra ner huvudet i böckerna den närmaste tiden.

För övrigt startar jag dagarna med resorb eftersom jag inbillar mig att min vätskebalans ännu inte är helt återställd. Jag är tacksam för alla matlådor jag stoppade in i frysen förra veckan som nu räddar mitt matintag om dagarna. Att jag dessutom har frysen full med hembakt bröd är pricken över i:et. Måste nog dock laga mer mat i helgen så att det räcker tentaperioden ut.

Med hopp om lite motivation och inspiration.


LOVE / H 


Bildkavalkad.

Kategori: Allmänt

Jag har inte så hemskt många bilder från mitt Vasalopp. Inga alls faktiskt. Men här kommer de som finns och som handlar om loppet:


Strax innan starten efter Friskis & Svettis uppvärmning. Helt och hållet fantastiskt!!


Här har jag precis gått i mål och träffar Pappa. Jag gråter, jag skrattar, jag är glad, jag är lättad, jag är fullkomligt utmattad och jag har ont överallt. Att jag faktiskt håller mig på benen är ett nog ett under.


De superfina medaljerna jag fick av Mamma, Pappa, Anna och Gert.


Fick även en present av Storebror och Isbykvinnan igår när de kikade förbi strömgatan.


En helt underbar uppsättning body butter.

Det är ju bara väldigt synd att jag är så stel så jag inte kan smörja in mig. Nåväl, nästa vecka kanske.

Och än en gång, TACK!


LOVE / H

Mitt Vasalopp.

Kategori: Allmänt

Vasaloppet är över och jag tog mig i mål. Med tanke på hur dagen startade så trodde jag aldrig att det skulle ske.

Jag gick upp klockan 02.50 och försökte äta frukost. Jag var illamående av nervositet och fick inte i mig något mer än ett glas juice och en yoghurt. Pappa och Gert skjutsade mig till bussen i Mora som jag hoppade på. Efter cirka 40 minuter var jag så illamående att jag började kallsvettas och skaka. Jag fick be chauffören stanna för att jag var övertygad om att jag skulle spy. Hade han kört fem meter till hade jag spytt, men den kalla luften gjorde susen och jag fick byta plats med en vänlig själ längst fram och då gick det bättre.

På plats i Sälen så hittade jag rätt fålla, placerade ut mina skidor, lämnade packning på lastbilar, värmde mig vid elden och lyckades äta en banan samt gå på toa. Gå på toa gjorde jag för övrigt inte igen förrän efter målgången.

Starten var sjukt mäktig. Det var så mycket folk och stämningen var på topp. Det kändes fantastiskt ända tills vi kom till backen. Jag hade ju gjort upp taktik med Sabina, högerspår vid starten, högerspår runt det lilla huset och gå om på utsidan. Det tog totalt stopp, högersidan var som en propp. Plötsligt hade vi inga människor bakom oss. Vi var ett gäng som var absolut sist och där stod jag. Sist och klättrade sakta uppåt. 

Mellan Smågan och Mångsbodarna så ramlade jag, två gånger. Direkt efter Mångsbodarna ramlade jag två gånger till. Jag har ramlat på båda skinkorna, båda höfterna. Jag har flugit framåt likt Anja Pärsons "säl" och jag har ramlat på knän. Totalt ramlade jag sju gånger under loppet. Det hände i nerförsbackarna, förutom sista gången. Det fanns inga spår i nerförsbackarna när vi längst bak kom dit. Man fick försöka ploga ner på is och samtidigt svänga, jag var inte ensam om att ramla kan jag lova. 

Efter fyra vurpor kände jag att jag lika gärna kunde ge upp, det blev som en parodi. I den första vurpan sträckte jag dessutom höger ljumske. I varje rörelse jag gjorde med höger ben så högg det. Sedan gjorde jag illa min gamla skadade högertumme i en annan vurpa, ledbandet smärtade men jag hade gett mig fan på att jag skulle vidare.

Jag tänkte innan jag somnade i lördags att "tänk om jag inte kommer i mål, vad många som kommer att bli besvikna." Men direkt efter att jag tänkt den tanken insåg jag att den enda som skulle vara besviken om jag inte gick i mål var jag själv. Så med de tankarna fortsatte jag. Jag tog mig till nästa kontroll.

I Evertsberg låg jag en halvtimme före "repet". Då trodde jag faktiskt att det inte skulle gå alls. Det var långt till Oxberg efter Evertsberg och det var uppför. När jag kom dit stod Sabina, Micke och barnen där och hejade. Jag grät lite grann men fick säga åt mig själv att skärpa mig, jag behövde all vätska som fanns i min kropp så gråta kunde jag göra senare. När jag kom till Oxberg så insåg jag att om bara orken fanns så skulle jag faktiskt ta mig till Mora. Klockan var fyra när jag var i Oxberg, jag hade då två mil till Eldris där jag visste att repet skulle dras klockan sju. Då började jag hulka igen, men sa till mig själv att "skärp dig, du är inte där än. Nu ska vi till Hökberg."

Oxberg - Hökberg - Eldris gick segt. När jag kom till Eldris så sa speakern där att "Vi hälsar Hanna Hedström från Enköping välkommen till Eldris, heja heja Hanna." När jag väl kommit så långt så ville jag bara i mål. Eldris till Mora gick fort, plötsligt kände jag inte att jag hade ont i hela kroppen, jag fick ny kraft och jag ville bara till målgången. Jag stakade på, jag diagonalade, folk hejade i spåret och plötsligt var det bara två kilometer kvar. Då ramlade jag för sista gången i en viadukt som svängde där det inte fanns några spår utan bara var is. Men jag reste mig snabbt som tusan och fortsatte. Längs hela Moraparken stod publik och hälsade välkommen till Mora. Det var nästan som att man fick vingar. På upploppet spelades "We are all the winners" och jag stakade på för brinnande livet med tårarna på väg ut från ögonen. Bredvid mållinjen stod Mamma, Pappa, Anna och Gert. När jag korsade mållinjen så grät jag av lycka. Sedan träffade jag alla fyra och grät lite mer. Jag bytte pjäxorna mot löparskorna och fick mitt livs första sendrag. I vänstervaden sa det pang och då grät jag av smärta, utmattning och lycka över att det var över. Jag fick medaljer av kvartetten och jag gick mot en buss för att hämta mina ombyteskläder. Då ringde jag Tina och så grät jag lite till.

Jag tog en snabb dusch och sedan satte vi oss i bilen mot Enköping. I Borlänge blev det korv med bröd på Statoil och jag fick ta framsätet av mamma med värme i stolen.

Idag har jag ont i hela kroppen. Tårna är avdomnade, hälsenorna värker, vaderna är stela, knäna ska vi inte ens prata om, högerljumsken gör att jag inte ens kan lyfta högerbenet, svanken är fruktansvärd, axlarna och armarna är ömma, jag har träningsvärk i fingrarna och nacken är stel som en pinne. Dessutom har jag huvudvärk. MEN, jag tog mig banne mig i mål!

Jag är fullständigt utmattad, men jag är samtidigt så glad och stolt så att det inte vet några gränser. Jag åkte skidor i 11 timmar 23 minuter och 35 sekunder. Vill man se min målgång kan man göra det här. Efter 23 minuter och lite till passerar jag mållinjen. Sedan hälsar speakern mig välkommen till Mora. Fantastiskt!

Jag ska se om jag kan lyckas hitta lite bilder i sinom tid. 

Men TUSEN TACK för att support jag fått före, under och efter loppet. Det har varit helt och hållet fantastiskt!

Ikväll ska jag ta mig till Skövde med ett tåg, Lisa ska få möta mig på perrongen och ta mina väskor de 100 meterna till min bostad. Jag klarar förmodligen inte av det idag.


LOVE / H

Ett dygn återstår.

Kategori: Allmänt

Om ett dygn befinner jag mig i Berga By i Sälen. Om ett dygn och 50 minuter går starten i årets Vasalopp. Idag ska jag och mamma ta bilen till Orsa och imorgon ska jag med en buss som går från Mora klockan 04.00 till starten i Sälen.

Förutsättningarna för skidåkning har inte varit optimla den här vintern och jag önskar att jag hade fler mil i kroppen. Men det är för sent nu. Allt som behövs nu är det utlovade bra skidvädret, världens bästa glidvalla, lite fäste och ett jävlar anamma så ska jag möjligtvis ta mig över mållinjen i Mora imorgon kväll.

Rapport om mitt lopp lär komma i sinom tid. Wish me luck!


LOVE / H