POLare på HIS

Betraktelser från studerandet på Högskolan i Skövde (och allt annat som konstant snurrar i mitt huvud).

Den enformiga radiomusiken.

Kategori: Allmänt

Efter att ha kört runt i en postbil i en dryg vecka så har jag nu konstaterat att radiokanalerna i Sverige är oerhört enkelspåriga. Oavsett vilken kanal jag lyssnar på så är det samma musik som går om och om igen. Jag sitter och växlar mellan Rix FM, Mix Megapol och P3. Jag kan inte ens räkna hur många gånger jag den här veckan har hört Euphoria på radio. Eller Call Me Maybe eller Lullaby eller Där Jag Hänger Min Hatt.



Det är något enformigt. Hur jag ska stå ut i sex veckor till är ett mindre mysterium. Jag kanske borde lyssna på P1 istället? Men det är så trist med en massa pratprogram dagarna i ända. Jag blir så trött av det.


För övrigt så måste jag verkligen verkligen verkligen tacka för responsen angående det här inlägget. Jag är helt överväldigad och innerligt glad över att det finns så många människor som uppskattar det jag skriver.


LOVE / H




Regnet, kan du blåsa bort?

Kategori:

Idag har jag jobbat min första arbetsdag på egen hand. Alltså har jag inte haft pålitlige Harald vid min sida utan skött mitt distrikt helt själv.

Förutom att det har regnat in i bilen konstant och vid vissa tillfällen lite väl mycket, när jag hamnade i fel vinddrag, så har det gått lysande. Man kan säga att jag var torr på den vänstra sidan av kroppen medans högerarmen och hela högersidan var genomblöt. Det hjälpte föga med regnjacka, det regnade igenom kan man säga. Möjlitgvis för att min runda tog fyra timmar exklusive lunch.

 


Dessutom var jag hem till Horrace, som numera bor i Skultorp, och åt lunch och bjöds på fika. Det var vansinnigt trevligt, förutom när min bils larm plötsligt böjade tjuta. Jag har en känsla av att det blir fler sådana luncher den här sommaren. Jag menar, hur kul är det att sitta ensam i folktandvårdens personalrum och äta lunch när man kan sitta hos Horrace?

I övrigt har jag inte så mycket att rapportera, men jag återkommer inom en snart framtid hoppas jag. 


LOVE / H






Att definiera sig själv.

Kategori: Allmänt

Det här kommer att bli ett inlägg som jag filat på i mitt huvud i ett antal dagar vid det här laget. Jag har varit väldigt tveksam till om jag ens ska skriva ner de här orden och mina åsikter och upplevelser. Det har också fått ligga och gro och mogna för att jag inte vetat om jag velat publicera det eller inte. Men här är det i alla fall.

Jag heter Hanna.

Jag heter Hanna och jag är 24 år gammal och jag är singel.

Jag heter Hanna och jag är 24 år gammal och jag är singel och bor i en studentlägenhet i Skövde som är 31 kvadratmeter stor (liten).

Vad som stör mig just nu är hur jag tillåter mig själv att definieras som, och även definierar mig själv som, Hanna som är 24 år och singel.

Både jag själv, omgivningen och samhället i stort verkar vara experter på att fokusera på att jag inte har en partner som jag delar mitt liv med. Jag är själv. Jag bor själv, jag lagar mat till mig själv och jag har ingen annan att anpassa mig till än mig själv. 

Jag har inte haft en pojkvän på fyra år. Om det är något jag har lärt mig under de senaste fyra åren så är det vem jag är. Jag vet precis vem jag själv är och jag har inte 'tappat bort mig själv' såsom vissa människor i romantiska förhållanden tenderar att göra. Alltsom oftast har jag varit helt och hållet till freds med mitt liv, men det är klart att det går upp och ner eftersom jag inte är mer än mänsklig.

Att inte ha haft en pojkvän på fyra år kan kanske tyckas vara en aning märkligt och man kan verkligen fundera på vad det egentligen är för fel på mig. Det gör jag själv väldigt ofta. Sedan kommer jag fram till att jag är en människa med fel och brister, liksom vilken annan individ som helst som vandrar på denna planet. Och tro inte att anledningen till att jag inte haft en pojkvän på fyra år är för att jag är motståndare till kärlek och förhållanden.

Jag har helt enkelt inte hittat den man jag vill dela mitt liv med. Istället har jag med ett leende på läpparna deltagit i familjemiddagar, högtider, parmiddagar och allehanda tillställningar ensam. Jag har varit det tredje hjulet, det femte hjulet, det sjunde hjulet, det nionde hjulet och så vidare.

Mitt namn har stått ensamt på kort och jag har fått frågor om jag klarar av en tillställning där endast par och jag själv ska deltaga. Vad har jag egentligen för val? Att sitta ensam hemma och glo på film? Jag kan hantera partillställningar, faktum är att de jag tror är mest oekväma (med en singel som rubbar deras partillvaro) är just paren.

Oavsett vart eller med vilka man ska befinna sig på tillställningar med i denna fantastiska 'mitt-i-tjugo-års-åldern' så är det mestadels par. Det är väl ingen större hemlighet att de allra flesta av mina vänner befinner sig i förhållanden och är sambos. Jag har aldrig varit sambo, förutom när jag och Malin bodde tillsammans på Kreta men det var i ärlighetens namn allt annat än romantiskt.



Att jag så fort jag nämner ett mansnamn får frågor om det är något intressant eller om man har träffat en eventuell pojkvän är något tröttsamt. Jag förstår att människor runtomkring menar väl och vill att jag ska hitta någon att dela mitt liv med, men om det är för min egen skull eller för att jag ska passa bättre in i en färdig 'mall' är oklart. Människans hjärna tenderar ju att vilja placera allt och alla i fack och kategorier. Men tänk om jag inte passar in i mallen? Tänk om jag inte hittar någon man att dela mitt liv med och tänk om jag inte får några barn? Kommer jag då att definieras som 'Hanna, hon som alltid varit singel, aldrig haft en man och aldrig fick några barn'.

Personligen vill jag ju påstå att jag är mer än någon som är 24 år och singel. Jag kan prata fyra språk väldigt bra och ta mig fram på ett femte. Jag har sett delar av världen som vissa bara drömmer om men aldrig vågar besöka. Jag har bosatt mig i andra länder och lärt mig massor om andra kulturer. Jag har varit gymnast i sjutton år, men aldrig kommit ner i spagat (hur anmärkningsvärt är inte det?). Jag skulle även vilja påstå att jag faktiskt sjunger ganska så bra (jag har till och med sjungit på ett bröllop men det äktenskapet slutade i skilsmässa så det är kanske inget att rekommendera att anlita mig till att göra) och dessutom har jag åkt ett Vasalopp. Jag är faktiskt ganska allmänbildad också och har under mina två år på högskolan inte skrivit en endaste omtenta.

Ändå så döms jag av omgivningen och av samhället för att jag är singel. Jag dömer mig själv för att jag är singel. Istället för att tänka på allt jag har, vilket är fantastiska vänner lite varstans i världen, en underbar familj och ett gott liv så tänker jag istället på den enda saken som egentligen saknas i mitt liv. Att jag låter det ta överhanden angående min bild av mig själv gör mig arg.  

Jag har dock bestämt mig för att jag tror att det finns någon för mig där ute någonstans och jag förstår att han inte kommer att knacka på min dörr imorgon. Frågan är bara vart man egentligen ska börja leta efter honom? Ska man över huvudtaget leta efter honom? Ibland tänker jag faktiskt att arrangerade äktenskap trots allt inte är en så dum idé. Då hade jag själv sluppit tänka på allt det här.



Den här framtida mannen måste alltså bara få reda på att jag finns, sedan kommer han att falla pladask.

Jag har ju uppenbarligen så många fantastiska kvalitéer. 


LOVE / H






Arbetsmyra.

Kategori: Allmänt

Det är tydligen vansinnigt dåligt med aktivitet på min blogg. Jag vill minnas att förra sommaren var precis likadan. 

Man kan säga att jag har börjat jobba den här veckan. Övning med Postiljon i Harald i Skultorp hela veckan innan jag från och med nästa vecka ska flyga solo där ute på landet hela sommaren. 

Man kan säga som så att även om jag befinner mig på ett annat postkontor i en annan stad än vad jag är van vidså är det precis detsamma. Jargongen går inte att ta fel på.

I övrigt är jag trött som en gnu vareviga kväll just på grund av att jag arbetar och inte är van vid det. Men nästa vecka borde det kännas lite lättare hoppas jag. Annars får jag gå här trött och utsliten hela sommaren och längta efter skolstart.

Jag måste bara tjäna en massa pengar först.


LOVE / H

Hur Sverige ska vinna sina matcher i mästerskap.

Kategori: Allmänt

Jag är ingen fotbollsfantast. Jag har aldrig varit och kommer förmodligen aldrig att bli. Detta trots att jag är mer eller mindre uppväxt bredvid en fotbollsplan. Men det är just bredvid en fotbollsplan och inte på en fotbollsplan. När pappas lag spelade så brukade jag och Lillasyster få springa omkring i buskarna mellan planerna och leta bollar. Vi var något utav experter på bolletning skulle jag vilja påstå. Min pappa har inte förmedlat alltför mycket av sina fotbollskunskaper till mig, förmodligen för att jag inte var intresserad. Det enda jag minns att han lärt mig i fotbollsväg är "Vänd aldrig ryggen åt en fotbollsplan". Jag har säkerligen hört honom prata taktik 100 000 gånger men jag har inte lyssnat för jag bryr mig helt enkelt inte.

Det här är således ingen matchanalys från gårdagen som handlar om spelupplägg, taktik eller markeringar. Jag undrar fortfarande varför det heter att man 'springer i djupled'. Det låter faktiskt fullkomligt ologiskt i mina öron.

Nej det här är något som inte ens har med fotboll att göra.

När Sverige ställer upp inför en match så sjunger alla spelare nationalsången. Alla utom Zlatan. Igår var det även två herrar med efternamnet Olsson som inte sjöng, men oftast är det bara Zlatan som inte sjunger. Det tycker vissa är provocerande. Personligen jublar jag. Om bara fler spelare gjorde som Zlatan och istället fokuserade på sin uppgift och lät publiken sjunga kanske matcherna skulle gå bättre.



Jag tror verkligen inte att det är någon slump att Zlatan är så fantastisk. Han fokuserar på det han ska göra på planen istället för att slösa sin energi och sina tankar på nationalsången.

Om jag har vetenskapliga belägg för det här? 

ABSOLUT!

Titta på Spanien. Spanien har vunnit de två senaste mästerskapen och till och med jag såg att de spelade som gudar mot Irland. Min tonårsfavorit Torres var inte kung som min pappa påstår. Han var Gud med stort G. 

Poängen i det hela handlar just om Spaniens nationalsång 'La Marcha Real', 'Den Kungliga Marschen', som är en av få nationalsånger utan text. Så när spanjorerna står uppradade och lyssnar till sin nationalsång så finns det ingenting som distraherar dem eller hindrar dem från att fokusera på sin uppgift. Att vinna matchen.


Hur det kan se ut.


Hur det ser ut.


Erik Hamrén:
Jag hoppas att du inser att jag har kommit på något stort. Ta vara på det!
Det är snart dags för VM-kval till Brasilien 2014 och jag tror att Sverige kan, om de bara vill och om de fokuserar på sin uppgift.

Frågor på det?


LOVE / H

Karma avd. 2.

Kategori: Allmänt

För er som undrar hur det står till med min karma så kan jag meddela att jag igår trampade i tuggummi samt tog ut mat ut mikron varav hälften då ramlade ner på golvet.




Det går verkligen spikrakt uppåt för mitt liv just nu.


LOVE / H

Karma is a bitch?

Kategori: Allmänt

Dagarna försvinner under mina fötter i takt med att min hosta tilltar.

Studentfirandet på stan i fredags var en glad tillställning. Kände mig avundsjuk på studenterna när de åkte omkring på sina flak och i sina skrindor dansandes och sjungandes. Studenttåget var det kortaste jag någonsin sett och så vansinnigt kompakt att man inte kunde se vilka det var som gick i det.

I lördags så fick jag ta vilodag då förkylningen eskalerade i min kropp. Dagen bestod mestadels av nysningar och halsont. På kvällen var det häng och grillning med gymnasievänner. Sunken hade ju berikat Enköping med ett två-dagarsbesök och tagit paus från hästarna i Tyskland så vi fick passa på att haffa henne när vi hade chansen. Massor av mat, skvaller, minnen och skratt i sex timmar vilket vi kom fram till är den längsta sammanhängande tidsperiod vi träffat henne sen vi slutade gymnasiet. Och plötsligt på kvällen dök hostan upp i mitt liv.

Igår var det loppisrunda bygden runt för hela slanten med Tina och Lillasyster. Vi startade i Grillby där jag fyndade detta:


Världshistoriens mest praktiska pall samt burkar.

Vi åkte sedan vidare till Örsundsbro och fabriksbutiken och spanade på porslin. Jag missbrukade nässpray och åt en glass innan vi åkte vidare mot Fjärdhundra.

På vägen stannade vi till vid Kråkvilan. Vilken fantastisk oas mitt i ingenstans. Dagen till ära var det rabarberfrossa och vi fikade med rabarberpaj, hemmagjord saft och inhandlade sedan både marmelad och örtsalt. Det enda felet var att jag gärna hade känt mer smak på det jag åt, men det satte förkylningen stopp för.


Rabarberfrossa.


Kråkvilan.

Efter detta fantastiska stopp styrde vi bilen mot Fjärdhundra och hittade två loppisar till innan vi återvände mot Enköping för lunch på Astas Vedugn. Gudomliga pizzor intogs innan jag åkte hem och somnade i soffan.

Vaknade av regn och fick skynda ut för att täcka över grillen från lördagskvällen. Upptäckte att jag, kvällen innan, glömt stänga av gasolen. Hoppsan, plötsligt var gasolen slut kan man väl säga om det. Jag har haft stoltare ögonblick i mitt liv om jag säger så.

Idag har jag varit hos Storebror och laddat upp med fem dvd-filmer för att fördriva denna hostandets dag. När jag kom hem och hade bullat upp i soffan med vatten, nässpray, halstabletter och kände mig redo för film så var TV:n totalt död. Den fungerade igår kväll, men vägrar visa några som helst livstecken idag. Jag har således jagat TV-reparatörer som verkar vara ett utdöende yrke, men till slut hittat en i Bålsta. Får hoppas på att de kan dyka upp idag och lösa det här innan Sverigematchen ikväll. Annars får väl min käre far fly till min Storebror för bra och stor bild.

Jag har flyttat sladdar i eluttag, stängt på och av eluttag, läst bruksanvisningen på danska och kollat så inget är glapp. TV:n är ändå död medan boxern och dvdn lever för fullt.

Är det månne något fel på min karma?


LOVE / H


Stockholmsspontanitet.

Kategori: Allmänt

Jag är väl medveten om hur kass jag är på att blogga när jag befinner mig i Enköping. Det kan också ha att göra med att det är sommarlov och att jag därmed inte har något plugg jag behöver undfly med hjälp av bloggande.

Hur som helst, jag spenderade tisdagen i Stockholm med min gamla kollega Per. Vi hade en fullkomligt spontan dag som startade med lite strosande i centrum samt runt Skeppsholmen och Östermalm. 


Soldränkt Kungsträdgård.


Stockholm.

Eftersom spontaniteten var på topp så gick vi till Fältöversten och inhandlade varor till picknick. Vi fick med oss både bubbel, plocksallad och choklad innan vi var klara. Dessutom köpte vi ett vykort att skicka till vår kära Lappskan, även kallad Edith.

Vi tog vår picknick till Djurgården och hittade en utomordentligt bra gräsplätt bakom Vasamuseet. 


Bubbel.

Jag kan rent spontant känna att Systembolaget borde ha färdigkylt bubbel för spontana tillfällen som dessa. Borde tipsa dem om det.

Det gled förbi ett par små båtar..


K22.


K24.

När vi har picknick för fullt ser jag plötsligt hur det regnar ute i vattnet. Sedan kom regnet närmare och närmare så vi fick snabbt som tusan packa ihop vår lilla picknick och ta skydd under taket på baksidan av Vasamuseet där vi sedan stod och drack bubbel och åt choklad. Eventuellt fnittrade vi en del också.


En liten skur bara.

När regnet avtagit och bubblet var slut tog vi en sväng på Djurgården, men hann inte speciellt långt förrän det återigen började ösa ner regn. Vi fick springa till närmaste busshållplats vilken var utanför Nordiska museet och hoppade där på en spårvagn tillbaka till centrum. 

Strosade lite i Gallerian och jag förlustade mig möjligtvis lite grann på Hollister. Men eftersom skolår två av tre är avklarat och godkänt så var det mer än okej.

Insåg någonstans här på eftermiddagen att jag druckit en halv flaska bubbel och att jag hade bilen parkerad vid tågstationen i Enköping.

Man kan säga att min kära Lillasyster fick gå upp till stationen och möta mig samt köra hem mig till päronen. Hoppsan. Men hon var säkerligen jättenöjd med det.

Det kan bli så när man är spontan och inte är van att någonsin köra bil. Jag tänkte mig inte ens för, men det löste sig ju utan problem för min del i alla fall.

Stockholm behandlade mig väl och Per likaså. Han är så vansinnigt nyfiken på Enköping att han eventuellt kommer hit i början av nästa vecka. Jag vet inte vad vi ska titta på då. Parker? Kajor? Runstenar? Ska fundera vidare på eventuella turistmål här i trakten. 

Idag blir det studentnostalgi i centrum. Hur kan det redan ha gått sex år sedan jag tog studenten?


LOVE / H

Helgen.

Kategori: Allmänt

Helgen har tydligen förflutit utan att jag hunnit reflektera över det. I lördags var jag, Sara och Evelina serveringspersonal på ett bröllop i Leksberg, Mariestad, hela dagen. Vi ordnade med mat, dricka, höll ordning, diskade som galningar och hängde en hel del i köket. Det tog oss nio timmar, mer eller mindre, och resulterade i smärta all over fötterna. 

Efter avslutat arbete åkte jag med Sara hem där Marcus och Jimmy hängde. Sara tog en drink, jag tog en kopp te. Sedan låg vi i en varsin hög på golvet och hade ont både här och där samt försökte få männen att förstå att "Grubbelsmurfen" är den bästa låt som någonsin gjorts.

Igår var jag i skolan klockan nio för att släppa in Evelina och Patricia med mitt passerkort. Passade på att skriva ut hela min resdagbok eftersom den skulle läggas ner. Men det ska den inte längre. I vilket fall som helst så sitter nu tre år av mitt liv i 98 plastfickor i en pärm och jag fastnar så fort jag öppnar den. Det är så mycket jag har glömt som jag behöver påminnas om. Det är så konstigt att så många människor som varit en stor del av mitt liv inte längre är nära, men har man levt ett flyktigt liv så har man.

Igår kväll var jag hos Evelina för att titta på finalen av Mästarnas Mästare och Big Brother. Kände mig oerhört upprörd när Pernilla Wiberg ramlade ner från klippan. Jag hade glömt vilken fantastisk förebild hon är, måste påminna mig om att hon är grym oftare.

Idag har jag åstadkommit en snabbstädning av min lägenhet, en löptur i Boulognerskogen samt försökt packa inför en enköpingsvistelse. Men det är vansinnigt svårt att packa när man inte vet hur länge man ska vara borta och när vädret är som det är just nu.

Det här kan för övrigt vara något av det mest ointressanta jag någonsin skrivit. Ska bättra mig på den punkten.


LOVE / H

Skaraborg runt.

Kategori: Allmänt

Mölltorpsvistelsen blev som vanligt underbar. Vi har agerat turister i bygden och lärt oss, eehh, en massa saker?

Igår tog vi bilen till Karlsborg och parkerade inne i Karlsborgs fästning. Det regnade till och från hela dagen och vi kom fram till att vi hade dåliga kläder. Det hindrade oss dock inte från att klättra upp på fästningsvallen. 


Här är slutvärnet i Karlsborgs fästning. Det är en byggnad som är 678 meter lång, en av Europas längsta.

Det var den eminente mannen Baltzar von Platen som tyckte att fästningen skulle placeras på Vanäs udde med Vättern på båda sidor om fästningen. Dessutom var det ju praktiskt eftersom Göta Kanal ligger precis i anslutning till Karlsborg och närbelägna Forsvik.

Karlsborg är tydligen Sveriges reservhuvudstad. När Sverige förlorade Finland 1809 beslutade man att Karlsborgs fästning skulle byggas om man behövde flytta kungahuset, regeringen, vapen och annat viktigt vid ett eventuellt krig i Stockholm. 


Utsikt över Vättern från fästningsvallen.

Vi åt lunch på Kanalkiosken och fikade hos Lotta, det är tydligen tradition enligt Edith.

Därefter åkte vi till Forsvik och stannade till vid Forsviks bruk, den svenska industrins vagga.




Forsvik smedja.


Forsviks bruk.

Visste ni att Göta Kanal började byggas just i Forsvik?


Sveriges äldsta järnbro (1813). Den är för övrigt handvevad.


Göta Kanal möter Bottensjön.


Lärorikt.

När vi gjort Forsvik åkte vi till Klintens utkiksplats. Utsikten var totalt hänförande.


Bottensjön, Karlsborg och Vättern på andra sidan Vanäs udde.


Bottensjön.

Efter vår tur Bottesnjön runt så åkte vi till Mölltorp och hade filmeftermiddag samt filmkväll. 

Idag när vi åkte till stora Skövde igen så åkte vi igenom Cissilayas gamla hemtrakter Spethult.


Ett regningt barndomshem.

Det är så fantastiskt med sommarlov och att vi upptäcker Skaraborgsbygden är lärorikt för en upplänning som jag. Värt att notera är även att längs vägarna runt Bottensjön igår såg vi hela sex tranor!

Är jag västgöte nu?


LOVE / H