POLare på HIS

Betraktelser från studerandet på Högskolan i Skövde (och allt annat som konstant snurrar i mitt huvud).

Jag läste en bok.

Kategori: Allmänt

Förra veckan läste jag en bok. Det var den bästa boken jag läst på väldigt väldigt väldigt länge.

Jag har länge haft en topp tre-lista gällande böcker.
1. Tillsammans är man mindre ensam.
2. Den vidunerliga kärlekens historia.
3. Vindens skugga.

Frågan är nu om inte förra veckans hetsläsning av "The fault in our stars" har kickat bort Vindens skugga från tredjeplatsen. Och kanske till och med tagit andraplatsen från Carl-Johan Vallgrens mästerverk.

The fault in our stars, eller som den heter på svenska "Förr eller senare exploderar jag" gick inte att sluta läsa. Jag skrattade och grät genom hela boken. Den har gett mig djupa insikter om livet och gett mig ett antal tankeställare.


Jag måste läsa den igen. Och igen. Och igen. Ungefär så känns det.

Den rekommenderas varmt!


LOVE / H

Lördag.

Kategori: Allmänt

Det är Tjejvasan på TV. Det ser ut att vara en trevlig dag i språren. Det som chockerar mig just nu är att jag ännu inte har gråtit.

Jag har ju haft en tendens att gråta så fort jag sett klipp från Vasaloppet eller något annat lopp i Vasaloppsspåren. Upploppet ska vi inte ens prata om.

Jag förväntar mig att det kommer ett antal tårar när målgången närmar sig.

I det riktiga livet har vi nu lämnat in vårt PM, alltså första delen i vår c-uppsats. Detta har resulterat i en helt ledig helg eftersom nästa delkurs börjar på måndag. Jag passar på att dränka mig i skönlitteratur. Ikväll ska vi ha PM-fest och det är högst troligt att det blir en tur i byn när det börjar lida emot midnatt. Det blir fantastiskt, det finns inga andra alternativ. Eller som jag sa härom dagen: "Vin är det bästa vi har förutom varandra". Man är välkommen att citera mig, men kom ihåg vem som är upphovskvinna.

Målgång i Tjejvasan: och DÄR kom Vasaloppstårarna.

Jag undrar om mina tårkanaler någonsin kommer att återhämta sig i samband med Vasaloppsassociationer. Det känns inte så. Nästa söndag är det Vasaloppsfrukost på Havstena. Räknar med att gråta en hel del den dagen..


LOVE / H

Frågestund.

Kategori: Allmänt

Eftersom jag hittade en enkät och känner mig lite uttråkad så här på kvällskvisten så har jag helt enkelt svarat på den. Jag hittade den hos Sanna Lundell (hon som jag är lite granna döpt efter).

1. Hur gammal är du? 25

2. Hur gammal känner du dig? Ibland som 14, ibland som 19, ibland som 25, ibland som 83. Måste man alltid känna sig som en och samma ålder? I så fall är jag väldigt dålig på det.

3. Vad har du gjort i dag? Pratat med min bff, pluggat, korrigerat PM, tvättat, bäddat rent, diskat, handlat vallatejp till Lisa, försökt ta mig upp till skidspåren på Billingen i en Clio. Det slutade med att vi fick backa ner för berget eftersom bilen inte förmådde att transportera oss upp. Sedan har jag tränat, stretchat, duschat, lagat mat och så har jag en skypedate senare ikväll.

4. Vilken film såg du senast? Ghost kanske. Det är lite oklart.

5. Vem ringde du senast? Cecilaya.

6. Är du besatt av någonting? Research.

7. Är du rädd för blod? Inte vad jag vet. Det kanske är något som uppstår under de kommande 25 åren i mitt liv.

8. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? Sitter i min soffa som jag endast betalat en middag för att äga. Den står i det rum jag kallar 'salongen' i min lägenhet. Det är ju både vardagsrum och sovrum i ett. Jag har fötterna på mitt högst ordinära vardagsrumsbord från IKEA, TV:n är igång (Vetenskapens Värld) och även den är placerad på en väldigt vanlig IKEA-möbel. Ljus är tända lite här och där, det doftar 'Vineyard' eftersom jag har shoppat loss på Yankee Candle. Tavlor står på golvet och väntar på att hängas upp, ren tvätt som väntar på sortering ligger på sängen och blommorna i fönstret håller på att krokna.

9. Kan du nämna fem statsministrar under 1900-talet i Sverige? Ja. Olof Palme. Tage Erlander. Ingvar Carlsson. Göran Persson. Fredrik.

10. Googlade du för att få fram svaret på föregående fråga? Nej.

11. Vilken färg är dominerande i din garderob? Det är möjligt att det är så trist så att det är svart. Det skulle också kunna vara blått. Jag tänker inte resa på mig för att gå dit och titta.

12. När vaknade du i dag? 08:50. Klockan var ställd på 09:00, men eftersom jag inte hade någon tid att passa så tog det ett tag innan jag kom upp ur sängen. Först var jag ju tvungen att kolla instagram, twitter, facebook, spela quizkampen, kolla mailen och aftonbladet.

13. Vilken är din favorithögtid? Jul kanske. Jag känner så himla mycket press vid många högtider, men genrellt skulle jag säga att julen är mysig. Jul minus snapsande.

14. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? Australien, Nya Zeeland, Japan, Kina, Singapore,  Indien, Sydafrika, Spanien, Grekland, London, Berlin, Paris, valfri plats i USA, New York, Boston, Kalifornien, Kanada, Mexiko, Kuba, hela Sydamerika, Påskön. Mest av allt Påskön. Eller så skulle jag vilja befinna mig på valfri flygplats (förutom Kuwait International eller Landvetter) och vara invaggad i känslan av att vara på väg.

15. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? Kuwait. Jag har inte så många fina minnen från Kuwait. Jag vill inte sätta min fot på Kuwaitisk mark (sand) en enda gång till.

16. Hur vill du tillbringa din pension? På resande fot, tack.

17. Vad lyssnar du på just nu? Just nu som i just nu? I så fall avslutningsmelodin till Vetenskapens Värld. I övrigt är det mycket Train just nu.

18. Har du någon gång brutit ett ben? Någon tå kanske.

19. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl?  Turkisk youhurt, bregott, ost, egenbakat nyttobröd samt avocado.

20. Vem är din favoritkändis?  Just nu Lena Dunham. Hon är inget annat än ett levande geni.

21. Vad är du på för humör just nu? Något rastlös, som jag är för det mesta alltså.

22. Vilka världsdelar har du varit i? Europa, Asien, Nordamerika. Det finns alltså en hel del kvar att se och upptäcka. Det är inte utan att jag får prestationsångest.

23. Snarkar du? Fråga den jag sov bredvid senast (frågan är bara vem det är). Men det är ganska troligt med tanke på att jag har någon slags blockering i andningsvägarna samt att jag hade mina Polyper borttagna när jag var liten.

24. Vilka yrken har du provat på? Brevbärare, Au Pair, Gymnastikinstruktör samt Reseleadre.

25. Hur går du helst klädd? Pyjamasbyxor och en stor mysig tröja. Så som vi oftast går klädda i tentapluggsperioder alltså. I vanliga livet jeans och någon härlig tröja. Så länge det är bekvämt är jag nöjd.

26. Vilket stjärntecken är du född i? Jungfru. Är det meningen att det ska säga något om mig som person?

27. Vilket är ditt favoritgodis? Choklad. Är inte det alla kvinnors favoritgodis?

28. Vad sa du senast? Det var förmodligen något till mig själv i stil med 'Oh my God Hanna, the pain' eftersom jag idag lider av åkomman träningsvärk.

29. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Historia tror jag, men det skiftade beroende på läraren.

30. Vad har du på dig just nu? Mjukisbyxor, värmestrumpor, ett stort linne samt en myströja med Bostontryck.

31. Vilken är din favoritaffär? Abercrombie & Fitch för kläder, ICA Maxi för mat, apoteket för överlevnad. Ungefär så.

32. Vad har du för storlek i kläder? M eller valfri storlek där mina bröst och mina Anja Pärson-lår får plats.

33. Vad har du i dina fickor? Nycklar, försvarets hudsalva, tamponger samt telefon så fort jag går utanför dörren.

34. Vad köpte du senast? Vallatejp till Lisa.

35. Hur många gånger har du flyttat? 13 om man räknar destinationsflyttar under mina guidesäsonger. Jag har dock bara varit folkbokförd på fem olika adresser.

36. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? Papper och penna som räcker för all framtid samt en Schweizisk armékniv av värsta sorten.

37. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Morgon mer än kväll, men det skiftar ibland. Ibland har jag ett flow på kvällarna som sällan dyker upp i ottan.

38. Senaste filmen du såg på bio? Berättelsen om Pi.

39. Har du blivit sydd någon gång? Nej, inte vad jag känner till. Måste kanske fråga mamma.

40. Har du någon gång badat naken utomhus? Japp. Det finns bildbevis på att jag badade naken i hinkar och diverse pooler när jag var liten. De senaste åren har det dock varit dåligt med nakenbadande. Det är eventuellt något jag borde se över.


LOVE / H


Tapasafton.

Kategori: Allmänt

Igår tog vi oss ut till förorten Skultorp och lagade någon form av medelhavstapas. Mest inspirerad från Spanien och Grekland. Jag vet inte hur stor del mina utlandsvisteler och Horrace ursprung hade här, men jag gissar ganska stor.

Vad som stod på bordet?
Bruschetta, kronärtskocksröra, tzatziki, gucca, serranoskinka, soltorkade tomater, chorizo, chorizo i rödvin, tortillas med ost och chiliflakes, sallad, melon, granatäpplekärnor, oliver, crostini med tapenade, saganaki och gratinerad fetaost.



Om jag har glömt något så ber jag om ursäkt.

Till eferrätt hade vi choklad. Man kan säga att det räckte så, för var det något vi blev så var det mätta.

Idag står studier på schemat, liksom gymnastik. Eventuellt kommer jag att ha träningsvärk imorgon eftersom jag har planer på att själv gymnastisera. Herregud, hur ska det här gå..?

So long.


LOVE / H

Framsteg.

Kategori: Allmänt

C-uppsatsskrivandet fortgår. Jag och Cissi har just nu panik för att vi inte har panik. Svårt att förstå kanske, men det känns än så länge som att vi har koll, vilket ger lite panikkänslor i sig. Det är aningens paradoxalt helt enkelt.

Just nu håller jag på med att gå igenom statistik. Statistik är inte jätteroligt, men det betyder inte att det inte måste göras. Jag får helt enkelt intala mig att statistiken är min vän och att det jag läser är intressant. Jag får dessutom försöka mig på konststycket att fatta mig kort när jag sedan skriver sammanfattningarna. Bara det är en utmaning i sig.

Jag har förresten återhämtat mig från helgen nu. Igår kände jag att jag hade energi igen. Sedan i söndags har jag ställt mig frågan hur jag någonsin orkade leva guideliv. Där var fest mer regel än undantag, tröttheten och utmattningen gissar jag vara kroniska tillstånd.

Men så ställer man sig frågan: Var det värt det? Och så länge svaret är ja så är beteendet legitimt.

Den här helgen var svaret ja. Vi gör alltså stora framsteg både på det studiemässiga och personliga planet den här veckan. Det känns lovande tycker jag.

Nu, mer statistik.


LOVE / H

Enköpingshelg.

Kategori: Allmänt

Jag har alltså varit i Enköping den gångna helgen, därav min frånvaro.

Det har varit en festlig helg präglad av kalas och just fest.

Jag har även besökt mitt gamla hem c-hallen i Idrottshuset. Är det något ställe jag förknippar med min uppväxt så är det c-hallen. Min gymnastikhall, mitt andra hem. Styrkepass stod på schemat och det var jobbigt.

I fredags skulle jag och lillasyster plugga. Men vi sysselsatte oss mest med hennes 1000-bitarspussel istället. På kvällen var det kalas för pappa som blev ett år äldre. Det var en trevlig tillställning.

Lördagen präglades av fest. Kvällen startade med middag eftersom Tina firade en ståtlig 25-årsdag. Middagens dryck blev vin, sedan drack vi mer vin. Sedan tänkte vi att en pubrunda är en bra idé. Då gick vi till Corner. Det var första gången i mitt liv jag besökte Corner. Jag var så vansinnigt nära att vinna över Emma i dart, men hon fick vinna med två poäng. Vi var alla bättre än Kajsa så det får vi vara nöjda med.

Efter Corner blev det Stattshörnan. Det blev en sen natt med alldeles för lite sömn, men vi lyckades i alla fall pallra oss hem till Tina på söndagen för ett litet kalas. Sockret i bakverken gjorde underverk för humöret, men tröttheten visste inga gränser. På kvällen gick jag hem till storebror och Isbykvinnan, gjorde gucca och åt det med röda pringles. Det absolut bästa receptet för en lyckad söndag om man frågar mig.

Man får nog lov att säga att det var en fantastiskt rolig helg.

Nu har jag fått i uppdrag av min far att skriva ihop någon slags guidning till Barcelona då en av hans kunder ska dit. Är det okej om jag endast vill guida på plats?? Jag vill också åka till Barcelona!!

Anyway.

Jag återkommer en annan dag.


LOVE / H

 

Det mest chockerande jag någonsin hört.

Kategori: Allmänt

Igår arbetade jag. När jag kör min runda så brukar jag alltid lyssna på p3. Det gjorde jag sedvanligt igår och kring tresnåret i programmet Christer i p3 så hörde jag eventuellt det värsta jag någonsin hört. Och med någonsin menar jag någonsin.

Christer programbild januari 2012
Christer i p3 (bild sr.se)

Temat var "saker du vet är moraliskt fel men gör ändå".
 
Rosanna ringde in. Rosanna bor i Göteborg. Hon är ganska sunkig av sig, men har på senare tid börjat klä upp sig på helgerna, sätta på sig högklackade skor och gå ut på Avenyn. Rosanna hatar män. Och med hatar så menar jag verkligen att hon hatar. Hon går i alla fall ut på Avenyn för att hitta de värsta männen i Göteborg. Medvetna om sitt utseende, macho och allmänt dryga män är hennes objekt. När hon träffar en man av detta slag så börjar hon ragga på honom, sedan tar hon med honom hem. Väl där ger hon sken av att hon ska gå ner på honom, men istället så biter hon honom hårt i kuken (hennes egna ord, inte mina).

Programledaren Morgans reaktion var ändå beundransvärd, det måste man säga. Han frågade varför Rosanna gör det här.

Rosanna gör det här på grund av patriarkatet. Hon gör det för att alla män alltid har varit idioter och alltid kommer att vara idioter. Ungefär så.

Morgan uppmanade Rosanna att gå ut och söka kärlek istället för att skada individer. Rosanna berättade att hon har en fru och är lyckligt gift och att frun stöttar henne i detta beteende. Hon kunde till slut gå med på att hon skadade individer, men hon gjorde ju det för ett större syfte.

Jag höll på att smälla av. Det här kan vara det dummaste jag hört i hela mitt liv. På riktigt. Tror Rosanna att patriarkatet kommer att förändras till det bättre för att hon biter män i kuken? Men hon tyckte ju att känslan av att se en stor machoman knappt hinna sätta på sig kläderna och springa gråtande från hennes lägenhet var den bästa känslan man kunde ha. Som om det skulle göra hennes beteende legitimt.

Om man vill lyssna på Rosannas samtal med Morgan så kan man göra det här. Klicka på klippet "Jag biter honom jävligt hårt i kuken".

Nej Rosanna. Hata män hur mycket du vill. Döm hälften av jordens befolkning på grund av deras kön och gör ingenting för att förbättra kommunikationen och förståelsen mellan män och kvinnor.

Det kommer att resultera i en bättre värld.

Eller?


LOVE / H